Bağlıca Mah. Etimesgut/Ankara

0553 072 45 51

BLOG

Blog sayfamıza hoş geldiniz. Burada güncel haberleri ve sektörümüze dair blog yazılarımızı bulabilirsiniz.

Instagram’ın Kapatılışı ve Etkileri!

İnstagram’ın kapatılışı!

Konuyu hızlıca bi hatırlayalım 2 ağustos günü Instagram tüm Türkiye’de kullanıma kapatılmıştı. Bugün 8 ağustos neredeyse 1 hafta oldu ve hala Instagram Türkiye’de erişime kapalı. Bu süreci 4 farklı kullanıcıdan ele alarak izninizle değerlendirmek istiyorum.

1- Sadece kişisel kullanım için Instagram’a giren tayfa.
2- Instagram’dan gelir elde eden Influencer’lar.
3- İşletmesi için ürün veya hizmet pazarlaması için kullanan profesyoneller.
4- Profesyonellere reklam ve pazarlama stratejileri konusunda hizmet veren ajans tayfa.


Kişisel Kullanım için Instagram’a giren tayfa nasıl etkilendi?
- Gözlemlerime göre kimisinin hiç umrunda olmazken kimisi depresyona bile girdi. Bir de kendini reel hayatta farklı aktivitelerin içinde bulanlar ve ekransızlığı fırsata dönüştürenler var. Belki sürekli Instagram’da akış kaydırmak yerine reel hayatta ekrandan uzak geçirdikleri vakitleri daha değerli bulup kaydırma günlüklerine dönmek istemeyedebilirler.

Instagram’dan gelir elde eden Influencer’lar.
- Influencer’ların bir çoğu kendilerine yeni mecra arayışına girdi. Bugüne kadar farklı mecralarda da paylaşım yapanlar son derece şanslıydı. Çünkü onlar için takipçi kazanmak bebek büyütmek gibi zorlu bir aşamaydı o kadar emeğin bir anda ellerinden gitmesi fazlaca üzücü oldu.


İşletmesi için ürün veya hizmet pazarlaması için kullanan profesyoneller.

  • Kendi çapında ürün veya hizmet satmaya çalışan bu işi ajansla değilde kendi kendine büyüten veya üç beş kuruş kazanan küçük veya orta ölçekli işletmeler bu duruma bir hayli üzüldü. Hizmet veya ürün pazarlama süreci kolay bir süreç değildir. Instagram’dan bir şekilde satış yaparak pazar kazanan herkes tezgahı elinden alınmış satıcı gibi hissetmeye mecbur bırakıldı.

    Profesyonellere reklam ve pazarlama stratejileri konusunda hizmet veren ajans tayfa.
  • Instagram bizler için yani ajanslar için hem kendi reklamlarımızı yaptığımız hem müşterilerimizin ürün/hizmet tanıtımları için kullandığımız büyük getirileri olan bir mecraydı. Her firma için Instagram satış stratejileri ve reklamları belirlerdik. Belli hedef kitlelere ulaşmak için en önemli mecralardan biri olarak kullanırdık.
  • Instagram sayesinde dijitalleşme ve firmaların hızla bu sürecin içine dahil olma çabaları vardı dijital sürece geç kalmamak için. Yıllarca yönettik. Yaklaşık 4 yıldır sayfa yönetimleri bizde olan müşterilerimiz mevcut. Pandemiyi gördük, krizi gördük.. Son olarak Instagram’ın kapatıldığı günleride gördük. Her dönemin şartına ayak uydurmak kolay olmasa da çoğunda başarı elde ettik. 
  • Ajanslar olarak işlerimizi sergilediğimiz, portfolyo olarak bile kullandık Instagram’ı. Instagram’ın kapatılışı belki en çok bizleri etkiledi ama biz yine de müşterilerimizle farklı kulvarlarda yürümeye başladık.. Instagram’ın açılacağına dair umudumuzu yitirmedik tabi ki. Sadece beklerken müşterilerimizle farklı sokaklarıda gezmek ve iz bırakmak istedik.

    Son olarak sözlerime şunları eklemek isterim;

    Elbette Instagram kapatmak bir dakikada alınan bir karar değildi. Gerekleri ve sebepleri vardı Sayın Bakanımızın. Çıkacak karar ne olursa olsun devletimizin iradesi hiçbir şeyin önünde değildir. Instagram Türkiye’de hizmet veren ve kullanılan bir platform olarak bizim milli değerlerimize saygı duymak ve bizim haklarımızı korumakla yükümlüdür. Kullanımda olduğu her ülke için o ülkenin değerlerine saygılı olmak dolandırıcısını, teröristini savunmamak ve çıkan sorunlara çözüm üretmekle yükümlüdür.

    Umuyorum ki Instagram ile anlaşma sağlanır ve kaldığımız yerden devam ederiz.

Sevgilerimle,
Hediye Sarı F.